nou !

>> Click aici <<

 

Motto:

,,Nu e destul sa stii, trebuie sa si aplici; nu e destul sa vrei, trebuie sa si faci. ( J.W.Goethe )

Scoala Gimnaziala ,,Oprea Iorgulescu” Campulung Muscel

Istoric

Campulungul Muscelului, al carui nume are un ecou indepartat in hrisoavele tarii, adauga la faima lui de veche si trainica cetate de scaun si pe acela de a fi adapostit pe meleagurile sale, prima scoala de slova romaneasca. La 10 mai 1669, domnitorul Tarii Romanesti, Antonie-Voda din Popesti (1669-1672), infiinteaza la Campulung prima scoala din Tara Romaneasca. Scoala s-a ridicat pe terenul cumparat in anul 1669 de Radu Nasturel, mare logofat in cancelaria domnitorului Antonie Voda, de la Stroe Leurdeanu din Golesti, loc aflat langa piata de atunci a orasului (astazi terenul este ocupat de casele familiei Berechet si de toate cladirile ce se vad pe prelungirea strazii Negru Voda, spre sud si pe strada I.L.Caragiale pana la intersectia acesteia, in Tabaci, cu strada Constantin Brancoveanu).

Astazi, orasul Campulung Muscel se poate mandri cu faptul ca aici a fost intemeiata cea mai veche scoala domneasca (Bucurestiul, tocmai dupa 11 ani, adica in 1680, a fost inzestrat de domnitorul Serban Cantacuzino cu scoala de la Sf. Sava) .

Prima Scoala oficiala de stat, pusa sub controlul Eforiei scoalelor, a luat fiinta in anul 1832. Cursurile scolare incep la 14 martie 1832 cu 30 de elevi, in incinta caselor domnesti apartinand Manastirii Negru Voda. Oficialitatile orasului vor construi un local nou, “in dosul caselor cluceresei Eliotina, situat in centrul orasului (unde se afla astazi Scoala Nationala “Oprea D. Iorgulescu”).

La 8 septembrie 1836 s-a savarsit serbarea de inaugurare a noului local, iar in 1871, scoala fiind neincapatoare, s-a mai adaugat la corpul cladirii o prelungire pentru o clasa si o cancelarie. In 1864 scoala a luat numele de “Scoala de băieţi nr.1“.

Dupa 90 de ani de folosinta, vechiul local insalubru a fost demolat in 1926. S-a alcatuit un Comitet de initiativa, avandu-l ca presedinte pe filantropul Oprea D. Iorgulescu care a finantat constructia noii scoli. Acelasi “om de inima si iubitor al copiilor“ a lasat prin testamentul Nr1 89 din 5 martie 1934 “intreaga avere mobila si imobila, care va ramane la incetarea din viata … Fundatiei Oprea D. Iorgulescu, Scoala Primara de baieti Nr.1 si Scoala Primara de fete Nr.2“ In noul local, dat in folosinta in 1929, pe langa Scoala Primara de baieti Nr.1, a functionat si Scoala Primara de fete Nr.2, ce luase fiinta in 1869.

In 1964 localul este dotat cu incalzire centrala, planseu de beton , parchet …

La 24 mai 1970 , scoala, in prezenta oficialitatilor locale, a sarbatotit 300 de ani de existenta, cu acest prilej intocmindu-se prima monografie a scolii. In toamna anului 1989 a inceput constructia unui nou corp de scoala, pe aripa de sud-vest, finalizat in anul 1993.

Acum, dupa mai bine de 338 ani de existenta, Scoala Nationala “Oprea D. Iorgulescu” se mandreste cu faptul ca din randul elevilor ei s-au ridicat oameni de o deosebita valoare printre care amintim:

C.D. Aricescu, istoricul si poetul revolutionar de la 1848;

Prof. dr. Ion Nanu Muscel;

Poetul Dimitrie Nanu;

Medicul si scriitorul Gheorghe Ulieru;

Alexandru Musatescu, profesor, decan al baroului de avocati din Muscel, primar al orasului;

Dumitru Ionescu Berechet, arhitectul scolii si al altor cladiri din tara si strainatate;

Pictorul Ion Negulici;

Ion Barbu (Dan Barbilian).

...........................................